Verduurzaming sneller terugverdiend bij hogere energieprijzen

De aanhoudende stijging van de energieprijzen in Nederland blijkt ook een zonnige zijde te kennen. De investering in verduurzamingsmaatregelen zoals isoleren is een stuk sneller terugverdiend, constateert CE Delft na onderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

De terugverdientijd op gangbare maatregelen om woningen te verduurzamen valt gemiddeld zo’n drie maal korter uit dan vóór de energieprijsstijgingen, begin vorig jaar. Bij de energieprijzen van april 2022 bedraagt de terugverdientijd op het isoleren van woningen (dak, spouw, vloeren en gevels) één tot zes jaar; op warmtepompen en zonneboilers is er na twee tot zes jaar ‘return on investment’ dankzij een lagere energierekening.

Wel is de terugverdientijd afhankelijk van veel factoren: woningtype, bouwjaar, gedrag van bewoners, de mate waarin de woning al is verduurzaamd en de verdere ontwikkeling van de energieprijzen. Daarom vindt de NVDE het van groot belang dat bewoners en eigenaren goed kijken naar de eigen situatie, desgewenst daarin bijgestaan door bijvoorbeeld energiecoaches. Hoe dan ook, ‘vandaag is voor veel mensen het beste moment dat er is om te verduurzamen: het is nog nooit zo aantrekkelijk geweest’, aldus NVDE-voorzitter Olof van der Gaag. Niet alleen de hoge energieprijzen maken het momentum om te verduurzamen, ook de overheid schiet financieel te hulp via rente-arme of zelfs renteloze leningen, een andere verdeling van de energiebelasting (meer op aardgas, minder op elektriciteit) en de ISDE-subsidie. Met deze Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing kunnen woningeigenaren tot 30 procent van hun duurzame investering gedekt krijgen.

Om die duurzame investering ook doelgericht en efficiënt te doen, zijn heldere richtlijnen een must, vindt de NVDE. Dat het kabinet onlangs heeft afgekondigd dat bij vervanging van bestaande warmte-installaties in woningen, voortaan minimaal een hybride warmtepomp moet worden geïnstalleerd, valt bij de NVDE in goede aarde. Zo’n minimale eis zou ook moeten gelden bij bijvoorbeeld isolatiemaatregelen. Richtsnoeren zijn ook benodigd voor de bedrijven die de verduurzaming uitvoeren, onder meer om de bevoorrading en logistiek op orde te houden zeker nu de vraag naar verduurzaming toeneemt of tijdig de bruikbare innovaties door te voeren.