Samen voor duurzame industrie

In de slipstream van het staatsbezoek van de Franse president Emmanuel Macron aan ons land zijn Nederland en Frankrijk nader tot elkaar gekomen voor het verduurzamen van de industrie in beide landen. De Nederlandse ministers Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) en Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), de Franse minister Roland Lescure (Industrie) en de voorzitters van de ondernemerskoepels, Ingrid Thijssen (VNO-NCW) en Geoffroy Roux de Bézieux (MEDEF) hebben afgelopen woensdag 12 april hun handtekening gezet onder een gezamenlijk ‘Pact voor Innovatie en Duurzame Groei’.

Met het pact bekrachtigen beide landen hun aspiraties voor een sterkere publiek-private samenwerking tussen Nederlandse en Franse bedrijven op het gebied van industriële verduurzaming, maar ook als ’t gaat om verwante thema’s als digitalisering, veiligheid, energie-infrastructuur, duurzame mobiliteit en grondstoffenschaarste.

Het convenant vormt de uitwerking van afspraken die de regeringen van Frankrijk en Nederland in 2022 en 2021 hebben gemaakt. Gedeelde grondgedachte achter het nieuwe pact is om de twee naties via een meer intensieve samenwerking, zowel in economisch opzicht als op wetenschappelijk terrein in de Europese voorhoede te houden. Zo zijn Nederland en Frankrijk al enige jaren de koplopers binnen Europa in het ontwikkelen en fabriceren van chips en chips-machines en in technologieën als fotonica en dat willen ze graag zo houden.

Minder afhankelijkheid van kritieke grondstoffen en halffabricaten, minder CO2-uitstoot en een ruimere inzet van duurzame energie in productieprocessen mét de vereiste stabiele en toekomstbestendige energie-infrastructuur zijn de speerpunten voor nauwer samenwerken in industriële verduurzaming. Zo zijn kennisinstituut TNO en haar Franse tegenhanger CEA overeengekomen om meer met elkaar op te trekken bij het uitrollen van waterstofstrategieën of in het ontwikkelen en delen van kennis bij de opbouw van een ‘eigen’, Europese zonnepanelen-industrie, die de Europese landen minder afhankelijk maakt van de productie in bijvoorbeeld Azië. Voor het verbond tussen Nederland en Frankrijk staat de bestaande samenwerking tussen Nederland en Duitsland model. Met de naaste oosterburen heeft ons land bijvoorbeeld al in 2021 een Innovatie- en Technologiepact gesloten, samen met publieke- en private partijen. Het laatste wapenfeit is een overeenkomst voor publiek-private samenwerking in batterijtechnologie, onlangs gesloten tijdens de Hannover Messe. Die samenwerking dient onder meer te resulteren in een nieuwe generatie energieopslagsystemen die minder aanspraak maken op kritische grondstoffen zoals lithium. De opslagsystemen moeten ook groter en robuuster worden, om het groeiend gebruik van duurzame-energie in de industrie adequaat te faciliteren.

  • Foto: FME.