Mondiale energiebesparing pakt fors uit

Het afgelopen jaar is wereldwijd vier keer zo veel bespaard op energie als in 2021. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

Dat de besparing zo omvangrijk is, zit ‘m in de grote vlucht van energiebesparende maatregelen in 2022. In de hele wereld is het terugdringen van energiegebruik in een stroomversnelling geraakt door de schaarste en sterk gestegen prijzen van olie, gas en elektriciteit, mede als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Zo is in het voorbije jaar veel geïnvesteerd in het isoleren van gebouwen waardoor de energiebesparing wereldwijd fors uitvalt, om precies te zijn 2 procent meer dan in 2021.

Het tempo van besparen op energie ligt mondiaal ook een stuk hoger dan in de corona-jaren 2021 en 2020. Toen liep de verduurzaming van kantoren, woningen en fabrieken vertraging op. Het huidige besparingstempo moet echter wel omhoog om in 2050 de uitstoot van CO2 per saldo op nul te hebben, aldus het IEA.

In totaal is in 2022 wereldwijd zo’n 560 miljard dollar besteed aan energiebesparende maatregelen en voorzieningen, zoals isoleren, warmtepompen en zonnepanelen. Dat is 16 procent meer dan in 2021. Volgens IEA-directeur Fatih Birol zou dit weleens de opmaat kunnen zijn naar structureel, steeds meer energie besparen. Hij trekt daarbij de vergelijking met de oliecrisis in de jaren ’70. Aangejaagd door de overheden werden gebouwen, auto’s en apparaten zuiniger gemaakt, om minder afhankelijk te worden van Arabisch olie.

‘In de huidige energiecrisis zien we opnieuw dat energie-efficiëntie een prioriteit wordt. Dat is van cruciaal belang om met deze crisis om te gaan’, stelt Birol. Hij wijst er daarbij op dat doelmatig en zo beperkt mogelijk energiegebruik ook van belang is om klimaatverandering het hoofd te bieden.

  • Foto: Bio-energiecentrale, Amsterdam (AEB, SWINN).