Autofabrikant tekent voor groen staal

Tata Steel Nederland en Ford hebben een principeakkoord gesloten voor levering van groen staal aan de autofabrikant in Europa, zodra het staalconcern in IJmuiden is overgestapt op de productie van staal op basis van groene waterstof.

Voor Ford is de inzet van groen staal bij de autofabricage belangrijk om vóór 2035 CO2-neutraal te opereren. ‘Verbeteringen in onze toeleveringsketen zijn essentieel en met het gebruik van CO2-neutraal staal zullen we een belangrijke stap zetten in het verlagen van de CO2-voetafdruk van onze voertuigen’, aldus Sue Slaughter van Ford.

Op dit moment richt de autofabrikant zich al op het gebruik van CO2-arm staal voor toepassing in een nieuw model auto (een volledig elektrische, middelgrote ‘cross-over’) die naar verwachting volgend jaar in Europa in productie gaat. Samen met Tata Steel Nederland (TSN) wil Ford ook van andere groene staalproducten de toepassingsmogelijkheden voor de auto-industrie onderzoeken. Zowel vanuit milieuoogpunt als veiligheidskundig en esthetisch is de autofabrikant er voortdurend op uit om steeds lichter, sterker en gladder staal toe te passen. Met de opkomst van elektrische auto’s en de daarmee veranderende ontwerpprincipes van auto’s wijzigen ook de eisen die de autofabrikant stelt aan het staal.

Tot de onderzochte producten behoort Zeremis Carbon Lite. Deze staalsoort, in juli van dit jaar door TSN geïntroduceerd, is vooral bedoeld voor consumentgerichte industrieën zoals automotive. Aan Zeremis Carbon Lite is een CO2-reductie van maximaal 100% toegekend. Dat is gebaseerd op de CO2-besparingen die TSN sinds 2018 heeft weten te boeken. Het onafhankelijke DNV Business Assurance heeft deze besparingen geverifieerd.

  •  Foto: Tata Steel.