Historische werkplaats herrezen als urban activator

De voormalige Centrale Werkplaats van de NS aan de 2e Daalsedijk in Utrecht gaat nu door het (tweede) leven als Bovenbouwwerkplaats, de bruisende ‘urban activator’ in het hart van de Utrechtse wijk Wisselspoor. Na het verlies van zijn oorspronkelijke functie was het bestaande werkplaatsgebouw uit 1905 in de loop van de tijd nogal wat conditie, glans en attractiviteit kwijt geraakt. In zijn nieuwe hoedanigheid presenteert en opereert het gebouw als herboren.

Dat komt door een afgewogen en zorgvuldige transformatie waarbij de bestaande karakteristieken en kwaliteiten van het industrieel erfgoed zijn gerespecteerd, soms ook in ere hersteld of opnieuw geïnterpreteerd via een eerbiedwaardige in- of toevoeging van nieuwe elementen.

Het bijna 8.000 m2 grote werkplaatsgebouw dateert van 1905 en gedurende tientallen jaren plaats geboden aan de fabricage van zware onderdelen voor de Nederlandse Spoorwegen. Na deze werkzame periode verloor het gebouw steeds meer van zijn originele industriële granddeur. Onderhoud bleef achter en de werkplaats werd ook meer en meer omsloten en daarmee geanonimiseerd door de komst van omliggende nieuwbouw.

Door de transformatie, in opdracht van Synchroon en naar ontwerp van Studioinedots, zijn leegstand en neergang ingeruild voor multifunctionaliteit, vitaliteit en toekomstbestendigheid. Alle belangrijke oorspronkelijke componenten van het gebouw – staalskelet, dak, gevels en installaties – zijn bij de transformatie behouden gebleven en waar nodig in de authentieke staat en kwaliteit teruggebracht.

  • Foto’s: Sebastian van Damme.