Circulair slopen: toekomstige traditie in Noord-Holland Noord

Slopen zoals we ‘t gewend zijn, is er over twee jaar niet meer bij in het noorden van Noord-Holland. Een collectief van 37 ontwikkelaars, woningcorporaties, ingenieursbureaus, bouwondernemingen, sloopbedrijven en gemeenten in dit landsdeel is overeengekomen, dat dit jaar bij ten minste de helft van alle gebouwen die op de nominatie staan voor sloop, de vrijgekomen onderdelen en materialen moeten worden hergebruikt. Binnen twee jaar moet dat praktijk zijn bij alle gebouwen die hun ‘einde levensduur’ hebben bereikt.

De 37 partijen, allen actief in of voor de provincie Noord-Holland, hebben hun groene voornemens vastgelegd in de Circulaire Deal Secundaire Bouwmaterialen Noord-Holland Noord. Naast de diverse disciplines uit de bouw zijn meerdere gemeenten in de regio aangehaakt. Een ervan is Hoorn, onder aanvoering van wethouder Arthur Helling: ‘Nu we met elkaar een gezamenlijk startmoment hebben, wordt het alleen maar leuker. We kunnen daarmee de versnelling inzetten om bouwmaterialen via sloop weer terug in de bouwketen te krijgen. In elk geval is ons gemeentehuis voor de renovatie kon beginnen zo circulair mogelijk gedemonteerd’. De verbouwing van het gemeentehuis behoort tot de eerste pilotprojecten in het kader van de Deal.

Naast de handtekeningen hebben de participanten in het convenant ook voorschriften en aanbevelingen opgenomen voor het ‘oogsten’ van materialen en onderdelen uit overbodig geworden gebouwen. Daarnaast zijn afspraken vastgelegd over ketensamenwerking en het ontwikkelen en verspreiden van kennis.

Alle deelnemende bedrijven en organisaties op een rij:

• gemeenten Hollands Kroon, Dijk en Waard, Hoorn, Opmeer, Enkhuizen, Stede Broec, Medemblik, Heiloo, Bergen en Uitgeest;

• woningcorporaties: Woonwaard, Kennemer Wonen en Welwonen en gemeentelijk woningbedrijf Opmeer;

• ontwikkelaars Ooms Bouw en Toekomstgroep;

• zorginstelling GGZ-NHN;

• kennisinstelling Inholland;

• sloopbedrijven: CA de Groot, GP Groot, van der Bel, Boy Limmen en Foekens

• specialisten en leveranciers: EBS, Luijtgaarden, Afvalzorg, Vic Obdam, Circq en Natural Plastics;

• bouwbedrijven en ingenieursbureaus: Kesselaar & zn, Meijs Ingenieurs, Schadenberg Bouw, Beens Dredging en KUUK en

• VERAS, de branchevereniging van sloopbedrijven.

Initiatiefnemers en daarmee ook participanten zijn Circulair Westfriesland en de provincie Noord-Holland dat tevens te boek staat als koploper Bouwakkoord Staal.