Bezorgen zonder (milieu)zorgen

‘Zeremis’ komt vast al bekend voor als onderdeel van ‘Zeremis Carbon Lite’, de productnaam voor het nieuwe CO2-arme staal dat Tata Steel vorig jaar introduceerde. Sinds vorige maand staat ‘Zeremis’ in combinatie met ‘Delivered’ voor de emissiearme transportdienst voor de klanten van de staalfabrikant in IJmuiden.

Net als Zeremis Carbon Lite belooft Zeremis Delivered een stevige besparing op de uitstoot van CO2 (tot wel 90%) door de rollen staal (al of niet Zeremis Carbon Lite) vanuit de staalfabriek naar de afnemer te vervoeren met vrachtwagens die rijden op HVO100 in plaats van diesel.

HVO is Hydrotreated Vegetable Oil en wordt vervaardigd uit plantaardige oliën, vetten zoals oud frituurvet, en afvalresten. De zuurstofmoleculen in de vetzuren van deze grondstoffen worden met behulp van waterstof verwijderd (Hydrotreated). Hierdoor ontstaat een volledig hernieuwbare brandstof met een overeenkomstige chemische samenstelling en gebruikskwaliteit als fossiele diesel. De milieuvriendelijke brandstof kan in elke conventionele (diesel)tank, zonder aanpassing van de motor en is desgewenst te mengen met diesel, bijvoorbeeld in een verhouding van 20% HVO en 80% diesel. Dan is sprake van HVO20. Tata Steel kiest echter voor HVO100: 100%, zuivere HVO zonder fossiele toevoeging.

Met Zeremis Delivered vangt Tata Steel twee milieuvriendelijke vliegen in één klap. Het vermindert de transport gerelateerde emissies van het eigen bedrijf en die van de klanten.

‘Naast grote projecten, zoals de transformatie naar de productie van groen staal, zijn we ook op andere gebieden bezig om een duurzamer opererend staalbedrijf te worden. Onze ambitie om de hele logistieke keten te verduurzamen, biedt een groot potentieel. Zeremis Delivered is voor klanten die hun hele toeleveringsketen CO2-vrij willen maken. Maar tegelijkertijd ook voor degenen die net beginnen aan hun duurzaamheidsreis en prioriteit geven aan milieuvriendelijk transport nog voordat ze overstappen op het gebruik van Zeremis Carbon Lite, ons CO2-arme staal’.

Hans van den Berg, CEO Tata Steel Nederland.

Vooralsnog is Zeremis Delivered voorbehouden aan klanten die zijn gevestigd binnen een rijafstand van 300 kilometer van de locaties van Tata Steel in Nederland en België. Op termijn worden ook klanten op grotere afstand bediend, mogelijk met volledig elektrisch aangedreven vrachtauto’s of totaal andere transportmiddelen zoals de trein of het binnenvaart- of zeeschip. Daartoe werkt het staalbedrijf momenteel met allerlei logistieke ondernemingen en kenniscentra samen om innovatieve, milieusparende transportvormen te onderzoeken en testen.