Versnellen, níet vertragen

‘Stilstand is achteruitgang’. Dat is, kort gesteld, de gedachte achter de recente brandbrief van de Maatschappelijke Alliantie aan premier Schoof.

De Maatschappelijke Alliantie verenigt onder meer werkgevers- en werknemersorganisaties, milieuorganisaties, LTO, energienetbeheerders en de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). Dit gevarieerde collectief maakt zich grote zorgen over het Nederlandse klimaat- en energiebeleid. ‘Wij vrezen vertraging, waar versnelling nodig is’, aldus de alliantie in de brief van 4 februari jl. aan de minister-president.

Stevig investeren door de Rijksoverheid in de ‘duurzame economie van morgen’ is nodig, zoals in veel andere landen wél gebeurt, aldus de briefschrijvers. Die voorbeelden verdienen navolging in Nederland. Daarbij is consistent beleid gevraagd, ‘zodat iedereen weet waar hij aan toe is. Ondernemers die inspeelden op nieuw overheidsbeleid en investeerden in duurzame technologie en opschaling van productie (bijvoorbeeld warmtepompen) dreigen door wisselend beleid failliet te gaan’.

Belangrijke pijnpunten voor ondernemers die willen verduurzamen, zijn de netcongestie en de hoge net- en energietarieven voor bedrijven in Nederland. Daarnaast dient ons land zich volgens de alliantie op te stellen als een kennisland dat groene innovaties aanjaagt. Dat kan in de toekomst welvaart opleveren. ‘Te vaak wordt verduurzaming gezien als een belemmering voor welvaart, bestaanszekerheid en autonomie. Het tegendeel is waar.’

De brief is ondertekend door VNO-NCW, MKB-Nederland, MVO Nederland, FNV, CNV, VNG, Aedes, Netbeheer Nederland, TenneT, Gasunie, Natuur & Milieu, Natuurmonumenten, Greenpeace, Urgenda, NVDE, Energie Samen, LTO Nederland, de Duurzame Luchtvaarttafel, het Nationaal Klimaat Platform en de voorzitters van de 5 Uitvoeringsoverleggen Klimaatakkoord. Samenvattingen van de voorstellen die de voorzitters van de Uitvoeringsoverleggen Klimaatakkoord naar het kabinet hebben gestuurd, zijn in de brief aan premier Schoof opgenomen.

Download de brief

• Foto: Klimaatweb.