Themamiddag ‘Hergebruik van staal’ in trek

Bouwakkoord Staal-koploper Nebest heeft afgelopen dinsdag 11 oktober een 85-tal geïnteresseerde bezoekers op hun informatieve wenken bediend met de Themamiddag Hergebruik van staal. Tijdens de bijeenkomst, georganiseerd in samenwerking met IMd Raadgevende Ingenieurs en Bouwen met Staal, kwamen onder meer de relevante regelgeving, onderzoeksmethoden en reken- en meettechnieken voor het hergebruik van staalconstructies en staalconstructiedelen over de bühne.

Het item Regelgeving was toevertrouwd aan Jeroen Davelaar, specialist materiaalkundig onderzoek en analyse bij Nebest. Hij belichtte onder meer in op de toekomstige NTA Hergebruik ‘tweedehands’ stalen constructie-elementen’. Deze Nederlands Technische Afspraak moet de projectpraktijk gaan helpen om te bepalen, of en in hoeverre eerder gebruikte staalconstructiedelen voldoende geschikt zijn voor hergebruik en daartoe over voldoende kwaliteit beschikken.

‘Het toepassen van gebruikte materialen weer normaal maken’, daar is ‘t volgens Davelaar met deze NTA om te doen. In dat licht ging hij tijdens de themamiddag ook uitvoerig in op de eisen die je kunt óf moet stellen aan bestaande materialen als je ze gaat hergebruiken, hoe je kunt laten aantonen dat aan de eisen wordt voldaan (keuring en beproevingsplan) en hoe de resultaten ervan worden vastgelegd (keuringsrapportage en conformiteitsverklaring).

En dat kan allemaal binnen de bestaande wet- en regelgeving, liet Davelaar zijn toehoorders weten, zelfs als van het oude staal de productnorm onbekend is, een DoP ontbreekt en andere informatie over eigenschappen en prestaties al evenmin voorhanden. Maar natuurlijk moet je bij hergebruik wel wat extra initiatief en durf tonen. ‘Van proberen ga je leren. En nu aan de slag!’

  • De presentaties van Jeroen van Davelaar, Astrid Elzas en Wouter van den Berg van Nebest kunt u kosteloos downloaden van deze webpagina. Op dezelfde pagina vindt u ook de presentatie die Van Davelaar verzorgde tijdens de Breakout-sessie ‘De Circulaire Staalbouwer’ op de Staalbouwdag, 4 oktober jl. in het AFAS Theater in Leusden.
  • Nebest geeft een interessant vervolg aan de Themamiddag met de kennissessie Schadeonderzoek en onderhoud van staal, donderdagmiddag 1 december a.s. Aan de hand van aansprekende praktijkvoorbeelden wordt (vooral) vastgoedeigenaren en -beheerders inzicht geboden in de technische en organisatorische aspecten van schadeonderzoek en enkele veelvoorkomende hersteltechnieken. Deelname aan de sessie is gratis na aanmelden.
  • Hoofdfoto: laboratoriumgebouw Biopartner 5, Oegstgeest in aanbouw met oude staalconstructiedelen (Popma ter Steege Architecten, IMd Raadgevende Ingenieurs, © René de Wit).
  • Foto’s Themamiddag: Nebest.