Samen voor groen staal

Stahlo staalservicecentrum gaat het groene ‘Salcos’-staal van Salzgitter Flachstahl leveren. Daartoe hebben beide ondernemingen onlangs een samenwerkingsovereenkomst gesloten.

Stahlo en Salzgitter Flachstahl zijn geen onbekenden van elkaar. Sinds 2021 heeft Stahlo (het staalhandelsbedrijf van de Friedhelm Loh Group) al staalproducten van Salzgitter Flachstahl (onderdeel van Salzgitter AG) in het leveringsprogramma. Vanaf eind 2025 is ook het Salcos-staal verkrijgbaar bij alle drie fabrieken van Stahlo in Duitsland: Dillenburg, Gera en Nordhausen.

Salcos staat voor de productenrange die voortvloeit uit het lopende transformatieprogramma ‘SAlzgitter Low CO2Steelmaking’. Dit programma voorziet in een gefaseerde overgang naar het produceren van staal op basis van waterstof. Doel van de transitie is om de CO2-emissies van de fabricageprocessen per 2033 tot nagenoeg nihil te hebben teruggeschroefd.

Op dit moment maakt Salzgitter al CO2-arm staal, in elektro-ovens met inzet van voornamelijk schroot (Electric Arc Furnace-proces, EAF). Voor de voorafgaande reductie van het ijzer stapt Salzgitter, net als bijvoorbeeld Tata Steel Nederland, over op de Direct Reduced Iron (DRI)-technologie waarbij waterstof wordt ingezet als reductiemiddel. Het smelten van ijzer in hoogovens met gebruik van cokes waarbij CO2 vrijkomt is dan passé.

Met de toevoeging van Salcos aan het leveringsassortiment wil Stahlo haar klanten, waaronder bouwbedrijven, verder op weg helpen bij het verkleinen dan wel optimaliseren van hun carbon footprint middels het aanbieden van CO2-vrij staal.

‘Heel veel van onze klanten volgen een stappenplan voor decarbonisatie, waarin de besparingen in consequente stappen voor de komende jaren worden beschreven. Ons doel is hen te ondersteunen bij het bereiken van hun CO2-optimalisaties bij staalinkoop voor de komende jaren en bij het voldoen aan de upstream Scope 3-vereisten’, aldus Oliver Sonst, managing director bij Stahlo. ‘We zijn dan ook zeer verheugd om ons langdurige, op vertrouwen gebaseerde partnerschap met Salzgitter Flachstahl verder uit te breiden en zo in de toekomst een betrouwbare leverancier van groen staal voor onze klanten te zijn.’

  • Salzgitter is vertegenwoordigd in het Bouwakkoord Staal via ‘koploper’ Salzgitter Mannesmann Staalhandel.