Nederland presteert prima op het gebied van klimaatadaptatie, zo blijkt uit de Climate Change Performance Index. Op deze onlangs gepubliceerde wereldranglijst bezet Nederland de vijfde plaats. Alleen Denemarken doet ’t beter.
De Climate Change Performance Index (CCPI) wordt sinds 2005 jaarlijks samengesteld door onderzoekers van het NewClimate Institute in samenwerking met het Climate Action Network en milieuorganisatie Germanwatch. Van in totaal 63 landen beoordelen zij de voortgang en resultaten van het klimaatbeleid in het algemeen en van CO2-emissiereductie, energiebesparing en duurzame-energievoorziening in het bijzonder. Gezamenlijk zijn de 63 landen verantwoordelijk voor 90% van de wereldwijde uitstoot van CO2.
De bovenste drie plekken van CCPI blijven leeg. Deze topposities zijn gereserveerd voor landen die ‘zeer hoog’ scoren in klimaatadaptatie. Geen van de onderzochte landen haalt echter voldoende punten om voor een van deze ‘podiumplekken’ in aanmerking te komen. Denemarken presteert nog ’t beste en krijgt plek 4 toebedeeld. Nederland volgt op vijf. Dat is drie plaatsen hoger dan vorig jaar en maar liefst 24 plaatsen hoger dan vier jaar geleden.
In de CCPI draagt Iran de ‘rode lantaarn’, nog nipt voorafgegaan door Saudi-Arabië. Ook de Verenigde Arabische Emiraten en Rusland staan laag op de lijst.
Nederland staat er dus goed op, maar de samenstellers van de index komen wel met een ‘winstwaarschuwing’. De goede score staat onder druk, nu het nieuwe kabinet voornemens is om diverse verduurzamingsmaatregelen af te zwakken of af te schaffen, bijvoorbeeld de zonnestroom-salderingsregeling. De klimaatdoelen voor 2030 en 2050 blijven weliswaar overeind maar of ze werkelijk worden bereikt, is uiterst twijfelachtig. Dat was al zo onder de vorige regering, onder het huidige bewind neemt de onzekerheid alleen maar toe, aldus de onderzoekers.