Nationale Staalprijs, ook voor hergebruik

Nog tot 27 mei a.s. kunt u uw staalbouwproject(en) inschrijven voor deelname aan de Nationale Staalprijs 2024. Daarbij kunt u tevens een gooi doen naar de Hergebruiksprijs Staal 2024.

De Nationale Staalprijs 2024 staat open voor bouwprojecten, zowel nieuwbouw als renovatie, die in 2023 of 2022 zijn opgeleverd of in gebruik genomen en (vanzelfsprekend) geheel of grotendeels in staal zijn uitgevoerd. Een project doet mee in een van de vijf categorieën: utiliteitsbouw, industriebouw, woningbouw, infrastructuur en karakteristieke stalen bouwdelen.

Daarnaast kan het project meedingen naar de Nationale Hergebruiksprijs Staal 2024. Deze categorie-overstijgende prijs, de opvolger van de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal, is bestemd voor projecten waarin de mogelijkheden van (toekomstig) hergebruik van staalconstructies en -constructiedelen optimaal en voorbeeldig zijn benut.

Voor de hergebruiksprijs komen onder meer projecten in aanmerking waarin eerder gebruikte stalen (hoofd)draagconstructies, gevels, wanden en daken óf onderdelen daarvan opnieuw zijn ingezet. Daarnaast kunnen projecten meedingen waarin nieuwe constructies en constructiedelen aantoonbaar demontabel zijn ontworpen en uitgevoerd, om hergebruik in de toekomst te faciliteren.

Het inzenden van projecten kan nog tot 27 mei a.s. via www.nationalestaalprijs.nl. In juli/augustus maakt Bouwen met Staal de genomineerden bekend. Bekendmaking van de winnaars volgt op 15 oktober, tijdens de Staalbouwdag 2024 in het AFAS Theater in Leusden.

Alle deelnemende projecten worden beoordeeld door een multidisciplinaire vakjury onder aanvoering van Thijs Asselbergs (Thijs Asselbergs architectuurcentrale).

  • Foto: de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal, de voorloper van de Nationale Hergebruiksprijs Staal, ging in 2022 naar BioPartner 5 in Oegstgeest (Popma ter Steege Architecten).