Koning Willem I Prijs 2024 voor Lagemaat Sloopwerken

Lagemaat Sloopwerken, specialist in het circulair ontmantelen van (onder meer) gebouwen, heeft de Koning Willem I Prijs 2024 in de categorie MKB in de wacht gesleept. Gerd-Jan Jongerman, CEO van het bedrijf in Heerde, ontving de ondernemersprijs uit handen van Koningin Máxima tijdens de ‘grote finale’ in Theater de Spiegel in Zwolle, afgelopen donderdag 16 mei.

De Koning Willem I Prijs is een prijs voor ondernemingen in Nederland, die de Koning Willem I Stichting tweejaarlijks toekent aan een Grootbedrijf, een bedrijf dat uitblinkt in Duurzaam Ondernemerschap, en een MKB-bedrijf zich positief onderscheidt van andere MKB-bedrijven in het land. Koningin Máxima is de erevoorzitter van de stichting. Een vakjury, onder voorzitterschap van mr. N.R. Onkenhout, beoordeelt de gegadigden voor de prijs.

Binnen de categorie MKB komt dit jaar Lagemaat Sloopwerken uit Heerde als winnaar uit de bus. De vakjury is zeer onder de indruk van de goede bedrijfsresultaten van Lagemaat, de wil tot samenwerken met overheden, universiteiten en andere entiteiten binnen de samenleving én de ruime werkgelegenheid die het bedrijf biedt aan mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt.

Daarnaast (en zeker niet in de laatste plaats) heeft de jury grote waardering voor hoe Lagemaat zich binnen de toch traditionele sloopsector heeft opgewerkt tot specialist in het circulair demonteren (en re-monteren) van gebouwen. Zo tekent Lagemaat voor de demontage van de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam en de re-montage van nagenoeg alle oorspronkelijke componenten (inclusief staalskelet) in een multifunctioneel bedrijfsverzamelgebouw in Enschede. Onderdelen die minder geschikt zijn voor direct hergebruik in Enschede, zet Lagemaat weer in bij andere projecten. Hiermee levert de ‘circulaire sloper’ een betekenisvolle bijdrage aan de transformatie van de sector van lineair naar circulair werken.

Winnaar in de categorie Grootbedrijf is Royal Cosun, een internationaal opererende agrarische coöperatie. Fairphone, fabrikant van duurzame smartphones, eindigt als nummer 1 in de categorie Duurzaam Ondernemerschap.

  • Foto: de representanten van het Lagemaat Sloopwerken tijdens de prijsuitreiking, geflankeerd door koningin Máxima, als erevoorzitter van de Koning Willem I Stichting, en bestuursvoorzitter Klaas Knot.