Het Collectie Centrum Nederland in Amersfoort en het Hoogvliet Distributiecentrum aan de A12 bij Bleiswijk hebben een prestigieuze internationale duurzaamheidsprijs in de wacht gesleept: een BREEAM Award 2022.
De BREEAM Award is een jaarlijkse prijs van de internationale BREEAM-organisatie, bestemd voor bouwprojecten die uitblinken in duurzaamheid en (dan ook) meer dan goed uit de bus zijn gekomen bij toetsing volgens de ‘Building Research Establishment Environmental Assessment Method’ (BREEAM). Dit jaar staat deelname open voor projecten die tussen 21 november 2020 en 19 november 2021 BREEAM-gecertificeerd zijn.
De BREEAM-methode is ontwikkeld door de Britse onderzoeksinstantie Building Research Establishment (BRE) voor het meten van de duurzaamheid van gebiedsontwikkelingen, civiele werken en gebouwen. Daar kan ’t gaan om nieuwbouw, renovatie, sloop/demontage en de gebruiksfase. De Nederlandse versie van de methode heet BREEAM-NL.
In BREEAM wordt de duurzaamheid van (bijvoorbeeld) een gebouw kwalitatief gewogen op negen criteria, waaronder energiegebruik, afval, transport en materialen. Op elk criterium zijn punten (‘credits’) te halen. Zo zijn op het onderdeel materialen credits te behalen op ‘onderbouwde herkomst van materialen’ (MAT 5). Een relatief lage score op één onderdeel valt te compenseren met een (extra) hoge score op een ander onderdeel, want het draait om de algehele score. De eindscore is de optelling van de scores op de negen criteria en wordt uitgedrukt in een kwalificatie ‘Pass’ (1 ster), ‘Good’ (2 sterren), ‘Very Good’ (3 sterren), ‘Excellent’ (vier sterren) of ‘Outstanding’ (vijf sterren).
Beoordeeld als ‘Outstanding’, dankzij een score van 91.6, en nu ook winnaar van de BREEAM Award 2022 in de categorie ‘Public Sector Project – Post Construction’ is het Collectie Centrum Nederland (CCN). Aan dit ‘duurzame depot’ in Amersfoort, een ontwerp van cepezed, hebben het Rijksmuseum, het Nederlands Openluchtmuseum, Paleis Het Loo en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hun kunstcollecties toevertrouwd die (tijdelijk) niet voor publieke expositie in aanmerking komen. In totaal zo’n half miljoen objecten, van schilderijen tot sieraden en klokken, worden in het CCN duurzaam bewaard en beheerd.
Ter bescherming van de kostbaarheden is het staalskelet van het CCN gesloten met een sterk geïsoleerde huid. In tegenstelling tot dak en gevels is de vloer juist níet geïsoleerd, maar staat in direct contact met de ondergrond en werkt zo als een temperatuurbuffer. Mede hierdoor heerst in het gebouw een vrij constante basistemperatuur (tussen 12 en 15 ºC) en is voor de klimaatbeheersing een minimum aan installaties nodig. In het CCN wordt gebruik gemaakt van warmte- en koudeopslag en een grijswatersysteem onder meer voor het doorspoelen van de toiletten. Via ruim 2.100 zonnepanelen op het dak voorziet CCN in de eigen energiebehoefte.
CCN werd gebouwd door Visser & Smit Bouw. ABT Delft leverde het constructief ontwerp, Brink Staalbouw de staalconstructies. Sinds september 2021 is het gebouw in bedrijf, niet alleen als bewaarplaats maar ook als werkplek voor medewerkers van de vier musea. In het gebouw zijn onder meer ateliers, röntgenkamer, fotostudio en een atrium met uitzicht op de groene omgeving voorhanden. Ook daarover is de jury van de BREEAM Awards zeer te spreken: ‘De samenwerking van vier partnerorganisaties in één gebouw genereert synergie en tal van andere voordelen’.
Evenzeer ingenomen is de jury met het Hoogvliet Distributiecentrum, blijkens toekenning van de award in de categorie Commercial Project – Post-Construction. Vanuit het omvangrijke complex aan de A12 bij Bleiswijk, toegerust met een geautomatiseerd warehousemanagementsysteem, wordt een fors aantal vestigingen van Hoogvliet Supermarkten bevoorraad met de meest uiteenlopende producten.
Het project haalde een BREEAM-score van 93,7, goed voor de kwalificatie Outstanding. Dat zit ‘m onder meer in de toepassing van energiezuinige installaties en koeltechnieken, warmte-koudeopslag in de bodem, een grijswatercircuit en 42.000 m2 aan zonnepanelen op het dak. Bovendien staat de staalconstructie model voor licht, materiaalextensief construeren. Goudstikker de Vries heeft het constructief ontwerp verzorgd. Hoofduitvoering en engineering, fabricage en montage van de staalconstructie komen op naam van ASK Romein. Voor het architectonisch ontwerp tekent Arcadis Nederland.
- Lees hier het volledige juryrapport van de winnende projecten.
- Foto’s: CCN, © cepezed | Lucas van der Wee • DC Hoogvliet, © ASK Romein.