Aanstaande dinsdag 26 november komen de koplopers van het Bouwakkoord Staal weer samen om kennis te nemen van de voortgang, resultaten en mogelijk nieuwe initiatieven in het kader van het Bouwakkoord Staal en om daar met elkaar van gedachten over te wisselen.
Ditmaal zullen de beraadslagingen vooral gaan over de betekenis en waarde van Het Nieuwe Normaal (HNN) en het Bouwwaardemodel voor het Bouwakkoord Staal. Eerst geven Sybren Bosch (Copper8) en Pim Peters (IMd) een uitgebreide toelichting op de beide instrumenten. Daarna buigen de koplopers zich in 4 gespreksgroepen over de mogelijkheden van het inzetten van HNN en het Bouwwaardemodel bij het implementeren van de Bouwakkoord-handelingsperspectieven voor circulair ontwerpen.
Het Bouwwaardemodel is ontstaan op initiatief van de gemeente Rotterdam en door een team van deskundigen uit verschillende ontwerp- en uitvoeringsdisciplines inmiddels doorontwikkeld tot een integraal model voor het systematisch benutten van het adaptief vermogen van gebouwen en objecten. Het model wordt al gebruikt bij het aansturen van het Bouwakkoord Staal en het Betonakkoord.
Het Nieuwe Normaal, in december vorig jaar gelanceerd, biedt opdrachtgevers en opdrachtnemers een uniform raamwerk voor het maken van afspraken over circulariteit en circulaire prestaties in projecten.
Het Nieuwe Normaal stuurt op grond van prestatie-eisen op gebouwniveau, onder meer op het gebied van levensduurverlenging en losmaakbaarheid, uitgedrukt in grenswaarden. Het Betonakkoord en het Bouwakkoord Staal stellen prestatie-eisen op materiaal- en constructie-niveau en willen deze eisen in loop der tijd steeds verder aanscherpen. De prestatie-eisen zijn al wel kwalitatief omschreven, maar grenswaarden zijn nog niet vastgesteld.
Deze waarden zouden kunnen worden bepaald en gehanteerd in samenhang met HNN-waarden. En zelfs in een vernieuwde versie van HNN kunnen worden opgenomen.
Zo kan een synergie ontstaan tussen de prestatie-eisen op gebouwniveau en die op constructie- en materiaalniveau, wat de beoogde circulaire ontwerp- en bouweconomie sneller dichterbij kan brengen. Een nadere afstemming tussen de verschillende eisen kan resulteren in duurzame keuzes op twee niveaus: de keuze voor een duurzame materialisering van het algehele gebouwontwerp onder verantwoordelijkheid van de opdrachtgever, gecombineerd met de keuze van het verder verduurzamen van producten en elementen door producenten en toeleveranciers.
De koplopersbijeenkomst start om 13:00 uur, bij Van Leeuwen Buizen in Zwijndrecht. Wie een half uurtje eerder komt, kan een ‘kijkje in de keuken’ nemen bij de (duurzame) specialist in distributie van stalen buizen, kokerprofielen, fittingen, flenzen en lasbochten voor (onder meer) de werktuigbouw, scheepsbouw en staalbouw.
- Wilt u er ook bij zijn, dinsdag de 26e, maar u bent nog geen koploper Bouwakkoord Staal? Meld u aan via bouwakkoordstaal.nl/word-ook-koploper. Dan ontvangt u de uitnodiging voor (gratis) deelname.
- Foto: Liander, Duiven (RAU Architects, © Horizon Photo Works).