Green Deal voor circulaire monopiles

Staalproducent Dillinger (Aktien-Gesellschaft der Dillinger Hüttenwerke) en Sif Holding NV, producent van funderingen voor windmolens op zee, hebben hun samenwerking versterkt. Al langer levert Dillinger staalplaten aan Sif voor de fabricage van offshore windfundaties. Aan de onderlinge, langlopende raamovereenkomst hebben beide partijen nu een addendum toegevoegd dat moet voorzien in complete circulariteit van de Sif-monopiles.

De ‘groene’ bijlage bij het contract vindt zijn oorsprong in de wens van Sif om een fabriek op te zetten voor het recyclen van onderdelen van afgeschreven fundaties van offshore windturbines. Momenteel is demontage van verouderde fundaties nog niet aan de orde, maar kan over enkele jaren zeker actueel zijn. Voor het ontmantelen van verouderde fundaties wil Sif een joint venture opzetten met Ballast Nedam. De gedemonteerde elementen zouden dan terecht kunnen in de nieuwe Sif-recyclingfabriek waarna het gerecyclede staal beschikbaar wordt gesteld aan Dillinger voor de productie van groen, emissiearm staal.

Een gedetailleerd ontwerp van de fabriek is al gemaakt, als resultaat van een onderzoeksproject van Sif en Dillinger met KCI. Sif werkt nu de business case uit. Zodra de investeringsbeslissing is genomen, wordt Dillinger uitgenodigd deel te nemen in de nieuwe fabriek. In ruil voor deze participatie garandeert de staalfabrikant de vervaardiging en levering van hoogwaardig ‘groen’ staal, is de intentie van de nieuwe aanvulling op het bestaande raamcontract.

De topmannen van beide bedrijven zijn ingenomen met de uitbreiding van de overeenkomst. Als wereldleider in de productie van monopile-funderingen en lange termijn partner van Dillinger kunnen we dit partnerschap benutten om zowel ons bedrijf als de groene transformatie te ondersteunen.’, vindt de CEO van Sif, Fred Beers, ‘Deze overeenkomst is van cruciaal belang voor het koolstofvrij maken van materialen zoals staal.’

Stefan Rauber, voorzitter van de Raad van Bestuur van Dillinger: ‘Wij zijn erg trots op deze toekomstgerichte samenwerking met Sif. Het laat heel duidelijk zien hoe staal diverse oplossingen biedt voor een intact milieu. Onze staalplaten van Dillinger, die zullen worden geproduceerd met verminderde CO2-uitstoot, vormen de basis voor monopiles en windparken waar duurzame energie wordt opgewekt. Nu monopiles zelf gerecycled kunnen worden, is dit een echte win-winsituatie voor iedereen: voor de twee zakenpartners en voor de natuur.’

  • Foto: Sif.