Steelanol produceert ethanol en reduceert CO2-uitstoot

Begin deze maand heeft ArcelorMittal Belgium in Gent haar Steelanol-installatie officieel in gebruik genomen. De kersverse fabriek, kosten zo’n 200 miljoen euro, kan ‘multi-tasken’: per jaar 80 miljoen liter ethanol voortbrengen en tegelijkertijd zo’n 125.000 ton besparen op CO2-uitstoot van het staalproductieproces bij de zuiderburen.

Steelanol moet samen met het verwante decarbonisatieproject Torero, de CO2-emissie van het hoogovenproces in Gent met 350.000 ton per jaar verminderen. Steelanol doet dat door met behulp van biokatalysatoren de koolstofrijke afvalgassen uit het hoogovenproces en uit afvalbiomassa om te zetten in ethanol. Dit hoogwaardige ethanol is in te zetten bij de vervaardiging van bijvoorbeeld verf, kunststoffen, kleding en bio-brandstof.

ArcelorMittal gaat het ethanol in samenwerking met LanzaTech op de markt brengen, onder de merknaam Carbalyst®. Eenmaal op volle toeren, is de Steelanol-fabriek goed voor de productie van 80 miljoen liter ethanol op jaarbasis. Dat is (bijvoorbeeld) voldoende om voor 50% te voorzien in de Belgische vraag naar ethanol voor het mengen van brandstoffen.

Steelanol is een van de eerste wapenfeiten van het Climate Action Report van de staalproducent. Doel van dit plan is om, in lijn met de Green Deal van de EU, de CO2-uitstoot van de Europese activiteiten van de onderneming in 2030 met minimaal 30 procent omlaag te hebben gebracht in vergelijking met 2018. In 2050 wil het bedrijf uiteindelijk 100% CO2-neutraal opereren.

Een eerdere actie in het kader van het Climate Action Report en onderdeel van het Torero-project was de vernieuwing van Hoogoven B, eind vorig jaar. Hierbij werd de hoogoven geschikt gemaakt voor het gebruik van biokolen in plaats van het gangbare poederkolen. De innovatie levert naar verwachting 2,5 ton CO2-reductie per ton kolen op.

Bij de officiële opening van Steelanol, donderdag 8 december jl., was een keur aan prominenten te gast. Een van hen was de Belgische premier, Alexander De Croo:

    Alexander De Croo, premier België.