ADVERTORIAL • Vic Obdam Staalbouw
• Het Klimaatakkoord van Parijs van 2015 schrijft een heldere doelstelling voor waar wij ons als land aan committeren: 55% CO2-reductie in 2030. Staal heeft geen goede naam als het om verduurzaming gaat, wereldwijd is het goed voor zo’n 7 tot 9% van de CO2-uitstoot. Om deze impact te verlagen, maakt de staalbouwmarkt zich hard voor verduurzaming op meerdere fronten. Zo is er het Bouwakkoord Staal, waarmee verschillende schakels in de staalbouw zich committeren aan een verduurzaming in de staalsector. Vic Obdam Staalbouw zet zich als partner in voor circulariteit in de staalbouwsector.
Ervaringen
In 2019 heeft Vic Obdam met het project Biopartner5 in Leiden het eerste Paris-proof gebouw van Nederland gerealiseerd. Hierna volgden meerdere projecten waarbij hergebruikt staal werd toegepast, zoals De HER in Rotterdam of de Doorlaatpost90 op Schiphol. Door staal her te gebruiken, hoeft er geen nieuw staal te worden geproduceerd, waarmee een grote CO2-reductie wordt behaald. Op basis van deze ervaringen zijn de producten Staal2030 en Staal2050 opgesteld.
Staal2030 & Staal2050
Met deze producten zetten wij ons volledig in voor de doelen van het Parijsakkoord: 50% circulair in 2030 en 100% circulair in 2050! Wij weten dat het mogelijk is om staal her te gebruiken, maar zien ook dat gebruikte profielen nog niet altijd tijdig beschikbaar zijn. Vandaar dat wij hebben gekozen om de mate van hergebruik op te delen: 50% hergebruik voor Staal2030, 100% hergebruik voor Staal2050.
Groen staal
Voor Staal2030 passen we dus nog 50% nieuw staal toe. Om de milieu-impact van dit nieuw te produceren staal zo laag mogelijk te houden, rekenen we met EAF-staal. EAF-staal wordt geproduceerd met een Electric Arc Furnace (EAF). Deze EAF wordt gevoed met hernieuwbare stroom en een hoog aandeel schrootmateriaal, met een halvering van de CO2-uitstoot als gevolg. Deze meer duurzame vorm van staalproductie wordt door verschillende staalproducenten uit Europa gecertificeerd aangeboden.
Nationale Milieu Database
Van zowel Staal2030 als Staal20250 is een EPD (Environmental Product Declarations) opgesteld, gevalideerd in de Nationale Milieu Database (NMD). Om dit te laten doen, hebben wij een uitgebreide LCA-studie uitgevoerd, onder begeleiding van stichting Building for Good. De EPD’s zijn te downloaden via de onderstaande links.