Demontage voor remontage

Het Zuiderstrandtheater in Scheveningen gaat een nieuwe, tweede gebruiksfase tegemoet als permanent theater ‘De Lievekamp’ in het Brabantse Oss. Lcp-circulair, een samenwerking van cepezedprojects en Lagemaat, is afgelopen week gestart met de demontage van het tijdelijke theater achter de duinen. Nagenoeg alle bouwelementen zijn voorbestemd voor hergebruik bij de bouw van de grote zaal van de nieuwe schouwburg in Oss.

Het Zuiderstrandtheater tijdens de eerste gebruiksronde in Scheveningen, in 2018 (© Sjoerd van der Hucht).

Het Zuiderstandtheater is in het najaar 2014 in gebruik genomen als voorlopige huisvesting voor het Nederlands Dans Theater, het Residentie Orkest en stichting Dans- en Muziekcentrum Den Haag. Het tijdelijk onderkomen was nodig vanwege de vervanging van hun vaste verblijfplaatsen (de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater) – door een multifunctioneel cultuurcomplex (Amare) aan het Spuiplein in het centrum van Den Haag. Sinds het najaar van 2021 is Amare operationeel en daarmee het Zuiderstrandtheater in Scheveningen overbodig geworden.

En zo was ’t ook bedoeld. De gelegenheidsformatie Thijs Mauve Architectuur, Groenland Architecten en Atelier Wouter Hilhorst heeft in samenwerking met constructeur Aronsohn het gebouw zo ontworpen dat ’t na een gebruiksperiode van 5 jaar relatief eenvoudig weer uit elkaar kan voor hergebruik van de onderdelen op een andere locatie.

De constructie is uitgevoerd als staalskelet met kanaalplaatvloeren. De gevels en wanden van zaal en toneeltoren zijn opgebouwd uit 250 mm dikke betonpanelen omwille van de geluidsisolatie, óók om de vogels die broeden in het omliggende duinlandschap niet te storen. Het theater bezat een toneelvloer van 30m breed en 18 m diep met daarboven, op 20 m hoogte, de benodigde rollenzolder en een achtertoneel van 5,5×35 m. Behalve het ‘Speelhuis’ van 5.236 m2 met 1.000 zitplaatsen beschikte het gebouw over 5.232 m2 kantoorruimte.

Het Zuiderstrandtheater in 2022: klaar voor demontage en hergebruik (Lcp-circulair).

Van het leegstaande pand wordt zo’n 80%, waaronder alle constructieve delen, opnieuw ingezet voor de bouw van de grote zaal van De Lievekamp in Oss. Hiertoe heeft de gemeente Den Haag het gebouw vorige week officieel overgedragen aan de gemeente Oss, tijdens een laatste event in het theater, rond circulair bouwen.

Het ontwerp voor het nieuwe theater komt van architectenbureau cepezed dat hiervoor de krachten heeft gebundeld met PBTA, Nelissen en oorspronkelijk constructeur Aronsohn. De demontage in Scheveningen, het transport en de remontage in Oss berusten bij Lcp-circulair, een combinatie van circulair sloper Lagemaat en circulair ontwikkelaar cepezedprojects.

Oplevering van de nieuwe zaal in Oss is voorzien voor eind 2025. De plek van het Zuiderstrandtheater is gereserveerd voor woningbouw, als onderdeel van de herontwikkeling van havengebied Norfolk.

Zuiderstandtheater is niet het eerste en enige circulaire project van cepezed en cepezedprojects. Zo tekenden de bureaus eerder voor de welbekende Tijdelijke Rechtbank Amsterdam, die op dit moment in Enschede wordt herbouwd als bedrijfsverzamelgebouw en voor het ontwerp van PI Scheveningen, een nieuw, semi-permanent zorgcentrum op het (omsloten) terrein van de Penitentiaire Inrichting in het Haagse stadsdeel aan zee.